Afvallen Consult persoonlijke begeleiding

Meer bewegen minder gewicht?

-



Neem contact op met LIESBETH VAN DUIJN Contact




Meer bewegen niet altijd beter voor gewicht

Posted 26 augustus 2016 by Liesbeth Nederland Slank

Overgenomen van Bonusan nieuws en zeer actueel

Als we meer bewegen, raken we niet altijd meer kilo’s kwijt. Hoe komt dat eigenlijk? Nieuw onderzoek in Current Biology laat zien dat het lichaam zich aanpast en meer lijkt te gaan doen met minder calorieën.


Als we meer bewegenMensen die sporten om gewicht te verliezen, zien vaak dat het afvallen na enkele maanden langzamer gaat. Ook kan men na verloop van tijd weer gaan aankomen. Eerder kwam uit vergelijkend onderzoek al naar voren dat mensen met een zeer actieve levensstijl per dag een vergelijkbaar aantal calorieën verbranden als mensen die minder vaak bewegen. Dit werd in het recente onderzoek nader onderzocht.

Als we meer bewegenMatige bewegers profiteren het meest
De onderzoekers bestudeerden een week lang het dagelijkse energieverbruik en de bewegingsactiviteit van meer dan 300 mannen en vrouwen. Het bleek dat lichaamsbeweging een gering, maar meetbaar effect heeft op het dagelijkse energieverbruik. Vooral de groep die weinig bewoog profiteerde daarvan. Ook de matige bewegers verbrandden iets meer calorieën als ze meer bewogen (ongeveer 200 calorieën meer). Echter, was men al meer dan matig actief, bleef het energieverbruik gelijk.



“De actiefste mensen gebruikten dezelfde hoeveelheid energie als de matige bewegers”, zeggen de onderzoekers. Ze dringen erop aan af te rekenen met de aanname dat meer altijd beter is. Het gaat er eerder om de juiste balans te vinden: te weinig bewegen is ongezond, maar te veel helpt ons ook niet om een gezond gewicht te handhaven.



“Het bewijs stapelt zich op dat beweging belangrijk is om lichaam en geest gezond te houden, daar verandert dit onderzoek niets aan. Wat het toevoegt, is dat we ons extra moeten richten op voeding, zeker als het gaat om gewichtsbeheersing en het voorkomen en terugdraaien van ongezonde gewichtstoename.”

Meer met minder: hoe kan dat?
De onderzoekers zijn nu van plan om te bestuderen hoe het lichaam reageert op veranderingen in bewegingsactiviteit. Daarbij willen ze vooral gaan kijken naar het effect van een hoge bewegingsactiviteit op de immuunfunctie en het voortplantingssysteem. Wellicht wordt energie van deze systemen weggeleid om de bewegingstoename mogelijk te maken. ‘Meer met minder’ heeft waarschijnlijk gewoon een metabole prijs. It’s all about energy.

BRONNEN
Herman Pontzer, Ramon Durazo-Arvizu, Lara R. Dugas, Jacob Plange-Rhule, Pascal Bovet, Terrence E. Forrester, Estelle V. Lambert, Richard S. Cooper, Dale A. Schoeller, Amy Luke. Constrained Total Energy Expenditure and Metabolic Adaptation to Physical Activity in Adult Humans. Current Biology, 28 January 2016

Meld nieuws