Gebiedsontwikkeling vastgoed en natuurbeheer

Ontwerpen met de natuur

-

Nieuws Randstad Nieuws
Wageningen UR site Nieuwsberichten Contactpersonen, Projecten, Publicaties, Sites

Ontwerpen met natuur / onderdeel van Alterra

wageningen ur (home) > ontwerpen met natuur (home) > ontwerpen met natuur >

stap 1 formuleer natuurdoel
Achtergrond
Hulpmiddelen

Ontwerpen met natuur
Stap 1 Formuleer natuurdoel
Stap 2 Diagnose huidige situatie
Stap 3 Ontwerp oplossingen
Stap 4 Kies en combineer

Benodigde gegevens:

Gebiedskennis
Natuuropgaven voor planning of ontwerp
Resultaat:
'SMART' natuurdoelen, uitgedrukt in soorten (ecoprofielen) en bijbehorende ruimtelijke eisen (hectares en maximale afstanden tussen leefgebieden)



Wat houdt het in?
De eerste vraag is altijd: wat is uw natuurdoel? Om de bij uw natuurdoel behorende ruimtelijke voorwaarden te benoemen, moet de natuuropgave zo concreet mogelijk worden geformuleerd. Het doel "Meer bos in het plangebied" kan bijvoorbeeld vertaald worden in de opgave "20 ha extra leefgebied voor de boommarter" of in de ambitieuzere opgave "een duurzame populatie voor de groene specht" (kost meer dan 20 ha). In feite maakt u het natuurdoel "SMART" (specifiek, meetbaar, uitvoerbaar, realistisch en tijdsgebonden).

Uitvoering
De direct betrokkenen concretiseren in onderling overleg het natuurdoel met behulp van de "Ecoprofielentabel". De ruimtelijke normen in deze tabel worden gebruikt om te toetsen of het natuurdoel realistisch en haalbaar is binnen beschikbare ruimte en budget. Zo niet, dan kan een lager ambitieniveau worden gekozen of er wordt meer ruimte of budget gezocht om het natuurdoel wél te realiseren.

Hulpmiddel
Ecoprofielentabel:
De diersoorten zijn gerangschikt naar de ruimtelijke normen voor sleutelgebieden: benodigde oppervlakte en maximale afstand tussen leefgebieden. Er zijn tabellen voor verschillende ecosystemen en voor vliegende (geen last van wegen e.d.) en niet-vliegende diersoorten (wel last). Toepassing van de ruimtelijke normen uit de ecoprofielentabel leidt tot het duurzaam voorkomen van soorten in ecologische netwerken.

Website: Alterra

Alle content © Wageningen UR. Alle rechten voorbehouden.
Persbericht:
Nieuws Randstad Nieuws

Meld nieuws