Hand en polschirurgie polsprothese specialisten

Reuma Artrose Artrites hand en pols specialisten

-


Hand en polsklachten aandoeningen:
Reumatoïde artritis van de hand en pols
Wat is Reuma, Artritis Artrose van de hand en pols?






Iedereen met klachten en aandoeningen aan hand of pols, terecht in het speciale Centrum voor Hand- en Polschirurgie. Zowel eenvoudige als meer complexe pols- en handaandoeningen worden er behandeld.



Speciaal ook voor musici, sporters en mensen waarvan de hand- en pols van vitale betekenis zijn.
Klik hier voor meer informatie en spreekuur.



Reumatoïde artritis van de hand en pols
Letterlijk betekent artritis 'ontstoken gewricht'. Normaal gesproken bestaat een gewricht uit twee gladde, met kraakbeen bedekte botuiteinden die als een set bij elkaar passen en soepel langs elkaar bewegen. Artritis ontstaat als deze gladde oppervlakken onregelmatig worden, niet meer op elkaar passen en feitelijk 'slijten'. Artritis kan voorkomen in alle gewrichten van het lichaam, maar valt het meeste op als de handen en vingers worden aangetast.

Elke hand heeft 19 botten van de middenhand en vingers. Daarbij komen de 8 handwortelbotjes en de twee onderarmbotten die de pols vormen. Artritis van de hand kan zowel pijnlijk als invaliderend zijn. De meest voorkomende vormen van artritis zijn osteoartritis (artrose), posttraumatische artritis (na letsel) en reumatoïde artritis. Andere oorzaken van artritis in de hand zijn infectie, jicht en psoriasis. Reumatoïde artritis tast de cellen aan die normaal gesproken de gewrichten bedekken en smeren (het synoviale weefsel). Dit is een systemische aandoening (een aandoening die in het hele lichaam kan voorkomen), wat betekent dat meerdere gewrichten kunnen worden aangetast. Het slijmvlies rond het gewricht (synovium) raakt ontstoken, zwelt op en beschadigt het kraakbeen en het bot. Het gezwollen weefsel kan ook de omliggende gewrichtsbanden oprekken waardoor vervormingen en instabiliteit kunnen optreden. De ontsteking kan zich ook verspreiden naar de pezen, de structuren die de spieren met de botten verbinden. Als gevolg hiervan kunnen de pezen scheuren of rekken.

>Reuma artritis van de hand komt het meest voor in de pols en de knokkels van de vingers (de MCP-gewrichten en de PIPgewrichten).

De beste hand- en polsspecialisten chirurgen van Nederland zijn verbonden aan PARK MEDISCH CENTRUM en geven u deskundig advies over welke behandeling het meest geschikt is voor u.

Tekenen en symptomen van reumatoïde artritis van de hand en pols
Stijfheid, zwelling en pijn zijn symptomen die bij alle vormen van artritis van de hand voorkomen. Bij reumatoïde artritis kunnen sommige gewrichten meer gezwollen zijn dan andere. Vaak is er sprake van een worstvormige (fusiform) zwelling van de vinger. Andere symptomen van reumatoïde artritis van de hand en pols zijn onder meer:
! een zachte bult op de rug van de hand die beweegt met de pezen die de vingers strekken;
! een krakend geluid (crepitatie) tijden beweging;
! een verandering van de positie van de vingers als gevolg van het wegdraaien uit de richting van de duim;
! zwelling en ontsteking van slijmvlies in peeskokers die pezen die de vingers buigen, waardoor de vinger knakt of op slot raakt als deze gebogen wordt. Of een verdoofd en tintelend gevoel in de vingers door zwelling in de carpale tunnel
(carpaal tunnel syndroom);
! een peesscheur waardoor bepaalde vingers of de duim niet meer gebogen of gestrekt kunnen worden;
! instabiele pols-, vinger- en duimgewrichten;
! misvormingen waarbij een buigstand optreedt in het middelste gewricht van de vinger en overstrekking in het eindgewricht (Boutonnière ofwel knoopsgat misvorming)
! overstrekking van het middelste gewricht van de vinger met een gebogen
vingertop (zwanenhals misvorming).
! Buigstand met strekverlies van het eindgewricht (malletstand) door rek of beschadiging van de strekpees.


Hoe wordt artritis vastgesteld?
Behandeling van reumatoïde artritis, Uw arts onderzoekt u en stelt vast of u vergelijkbare symptomen hebt in andere gewrichten en welke gevolgen de artritis zal hebben voor uw leven en bezigheden. Het klinische beeld van de handen en vingers helpt bij de diagnose van het type artritis. Op röntgenfoto's zijn kenmerken van reumatoïde artritis ook zichtbaar, zoals vernauwing van de gewrichtsruimte, zwelling en verminderde botdichtheid bij de gewrichten, en boterosie. Als uw arts vermoedt dat u reumatoïde artritis heeft, kan hij een bloedonderzoek of andere onderzoeken aanvragen om de diagnose te bevestigen. Behandeling vindt vrijwel altijd plaats door de reumatoloog. De behandeling is gericht op pijnverlichting en functieherstel. Als u reumatoïde artritis in uw handen hebt, kunnen geneesmiddelen de ontsteking verminderen, de pijn verlichten en de verergering van de ziekte afremmen. Ontstekingsremmende geneesmiddelen, steroïden en/of cortisoneninjecties kunnen worden gebruikt. Er zijn momenteel nog verschillende andere geneesmiddelen beschikbaar, zoals malariageneesmiddelen, methotrexaat, ciclosporine, goud, en andere nieuwe middelen (Remicade, Enbrel) die het immuunsysteem van het lichaam helpen de
ontsteking en pijn tegen te gaan. Deze geneesmiddelen worden voorgeschreven door een reumatoloog, bij wie u onder controle blijft. Uw arts of reumatoloog kan u ook doorverwijzen naar onze revalidatiearts en handtherapeut voor informatie over oefeningen, spalken en warmte- of koudetherapie zoals een paraffinebad (warme was). Daarnaast kunnen zij u uitleggen hoe u uw handen kunt gebruiken op een manier die pijn en druk verlicht en uw gewrichten ontziet. Er bestaan hulpmiddelen die de dagelijkse activiteiten vergemakkelijken. Vaak tast reumatoïde artritis behalve de gewrichten ook de pezen aan. De pezen die ontstoken raken kunnen haperen (klikken) of scheuren. Als dit gebeurt, kunt u mogelijk uw vingers niet meer buigen of strekken en moeite hebben om voorwerpen vast te houden.

In bepaalde gevallen kan een specifieke preventieve operatie worden aangeraden, zoals het verwijderen van noduli, of het verminderen van de druk op pezen door het ontstoken weefsel en het gedegenereerde ruwe bot waarlangs de pezen lopen, te verwijderen of af te vlakken. Als een pees is gescheurd, kan de handchirurg dit repareren door de pees te hechten, mogelijk met een peestransplantatie of door verplaatsing (transpositie)van pezen. Operaties die worden uitgevoerd op door artritis aangetaste gewrichten zijn onder andere het verwijderen van de ontstoken gewrichtsbekleding (synovectomie), hetvervangen van het gewricht (artroplastiek), het vastzetten van het gewricht (artrodese), en in sommige gevallen, het verwijderen van beschadigd bot.

De specifieke ingrepen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals om welke gewrichten het precies gaat, de omvang van de beschadiging, de conditie van omliggende gewrichten en uw eigen behoeften.

De beste hand- en polsspecialisten chirurgen van Nederland zijn verbonden aan ASZ te Dordrecht, CENTRUM VOOR HAND- EN POLSCHIRURGIE.
Daar bent u welkom voor deskundig advies over welke behandeling het meest geschikt is voor u.


Reumatoïde artritis is helaas niet te genezen, maar operaties kunnen de misvormingen corrigeren, de pijn verlichten en de functie verbeteren. Voor een optimale zorg werken de reumatoloog, de handchirurg, de revalidatie arts, handtherapeut en de patiënt als een team samen. Het is bijzonder belangrijk dat de operatie op het juiste moment plaatsvindt, zodat de balans van de hand wordt hersteld en de gewrichten zo lang mogelijk behouden blijven voordat de ontwikkeling van ernstigere misvormingen optreedt.




Iedereen met klachten en aandoeningen aan hand of pols, terecht in het speciale Centrum voor Hand- en Polschirurgie. Zowel eenvoudige als meer complexe pols- en handaandoeningen worden er behandeld.


Aandoeningen aan hand en pols komen relatief vaak voor. Het ASZ centrum voor hand- en polschirurgie en haar deskundige hand- en polsspecialisten, richt zich op patiënten met hand- en polsproblemen zoals:
(artrose)
reuma
complexe hand- en polsaandoeningen na een aangeboren afwijking of een ongeval
letsel aan pezen, banden en/of zenuwen
vasculaire (bloedvat)problemen


Behandelingen
De meest voorkomende behandelingen die uitgevoerd worden zijn:
Brunelli plastiek
Carpaal tunnelsyndroom
LCTH-fusie (Gedeeltelijk vastzetten van de pols)

Mallet finger (hamervinger)

Peeskokerontsteking van de duim (de Quervain)

Polsprothese

Slijtage duimbasis

Skiduim

Trigger finger (haperende vinger)

Ulnaropathie (beklemming van de elleboogzenuw)

Vingergewrichtsprothese

Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)


Behandelingen
Aandoeningen aan hand en pols komen relatief vaak voor en kunnen spontaan ontstaan. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door:
een ongeval
overbelasting
een aangeboren afwijking
slijtage
reuma

Direct naar afdeling klik hier...

De pols is een van de meest ingewikkelde en meest beweeglijke gewrichten van het lichaam. Pols- en handaandoeningen kunnen u in het dagelijks leven erg belemmeren en veroorzaken veel arbeidsongeschiktheid.


De meest voorkomende behandelingen die uitgevoerd worden zijn:

Carpaal tunnelsyndroom
Bij het carpaal tunnelsyndroom is de middelste armzenuw in de pols beklemd geraakt. Wanneer de klachten verergeren, kan een operatie uitkomst bieden.

LCTH-fusie (Gedeeltelijk vastzetten van de pols)
Het onderling vastzetten (fusie) van de handwortelbeentjes is soms een oplossing wanneer het kraakbeen tussen beiden rijen handwortelbeentjes ernstig beschadigd of versleten is. Vier handwortelbeentjes worden vastgezet, één handwortelbeentje (het os scaphoïd) wordt geheel of gedeeltelijk verwijderd.

Mallet finger (hamervinger
Bij een mallet finger blijft het topje van de vinger in buigstand staan. Behandeling bestaat uit het dragen van een spalk of het operatief verkorten van de pees.

Polsprothese
Vervanging of vastzetten van de pols is soms de oplossing wanneer het kraakbeen van een pols ernstig beschadigd is of versleten. De slijtage kan veroorzaakt zijn door kraakbeen- en stofwisselingsziekten, reuma of een botbreuk. Soms is de oorzaak onduidelijk. Bij het plaatsen van een polsprothese wordt het ontstoken of versleten gewricht door een kunstgewricht vervangen.

Proximale rij carpectomie (polsslijtage)
Wanneer vooral slijtage in de eerste rij handwortelbeentjes zit, kunnen uw klachten verholpen worden door de eerste rij handwortelbeentjes te verwijderen. De overige botjes worden door bandjes in de pols op zijn plaats gehouden. Na de operatie is de pols iets minder beweeglijk dan een gezond polsgewricht.

Slijtage duimbasis
Als de botjes in de basis van uw duim versleten zijn, heeft u minder kracht in uw duim en kunt u uw duim minder goed bewegen. Wanneer rust, pijnstilling en een spalk niet meer helpen, bestaat de behandeling uit het toedienen van ontstekingsremmers of een operatie.

Skiduim
Bij een skiduim is de gewrichtsband die aan de binnenzijde van de duim zit verslapt, verrekt of gescheurd. Een directe en goede behandeling kan voorkomen dat uw duimgewricht instabiel wordt.

Trigger finger (haperende vinger)
Bij een trigger finger kunt u uw vinger of duim moeilijk strekken. Af en toe blijft de vinger zelfs vastzitten.

Ulnaropathie (beklemming van de elleboogzenuw)
Als uw pink en ringvinger gevoelloos zijn en tintelen, kan het zijn dat de zenuw in uw elleboog bekneld is. Wanneer rust en houdingadviezen niet helpen, kan een operatie uitkomst bieden.

Vingergewrichtsprothese
U krijgt een vingergewrichtsprothese wanneer een of meerdere vindergewrichten is beschadigd of versleten. Het vervangen van het gewricht door een prothese heet een arthroplastiek. De operatie vindt plaats in een dagopname en wordt uitgevoerd in het Centrum voor Hand- en Polschirurgie.


Ziekte van Dupuytren (koetsiershand)

Bij de ziekte van Dupuytren staan de vingers krom en zijn daardoor moeilijk te bewegen. Met een operatie kunnen wij de vingers rechter zetten zodat u ze weer beter kunt bewegen.

Specialismen
Onderzoeken
Behandelingen

Telefoonnummer:
(078) 652 32 66

Locaties Dordwijk, Zwijndrecht en Sliedrecht

Kundig team
Een deskundig team van ervaren plastisch chirurgen, revalidatie artsen, reumatologen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten staat voor u klaar. U wordt behandeld volgens de laatste inzichten. De samenwerkende specialisten stemmen hun behandeling met elkaar af. Hierdoor is de behandeling sneller, efficiënter en van een hoog niveau.

Dordrecht
Het Centrum voor Hand- en Polschirurgie is gevestigd in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, op locatie Dordwijk. Het centrum is onderdeel van de polikliniek Plastische chirurgie.

Contact
Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Wij helpen u graag. Van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 12.00 uur kunt u ons bereiken, via telefoonnummer (078) 652 32 66.


Specialisten voor Hand- en Polschirurgie
Praktische informatie
Specialisten en medewerkers
Behandelingen
Handenspreekuur
Folders Centrum voor Hand- en Polschirurgie


Praktische informatie hand- en pols en plastische chirurgie

Op welke locaties kan ik terecht?
Hoe maak ik een afspraak?
Wat neem ik mee voor mijn 1e afspraak?
Hoe kan ik de polikliniek bereiken?
Hoe zeg ik een afspraak af?
Uw afspraak op de polikliniek
Vergoeding



Randstad nieuws hand en polsklachten Nieuws Randstad News
Randstad News Nieuws click here