Duurzame Veehouderij en milieu verbeteren

Ammoniak reductie koeien kalveren varkens geiten

-

Persbericht: veehouderij verbeteren duurzaam rendement Holland Feed Support

Ammoniak reductie in de veehouderij
Zinkoxide vervanger 100% biologisch in de veehouderij
Fosfaat reductie in veehouderij
Antibiotica reductie in de veehouderij






MYCOTOXINE BINDER, VOOR WEERSTAND VERBETEREN EN VERHOGEN BIJ KALVERDIARREE, KOEIEN, GEITEN, SCHAPEN, BIGGEN EN PLUIMVEE
BESTE BIOLOGISCH MIDDEL BIJ KALVERDIARREE,

NATURAL CARBON CLAY -met Kaolin mineralen NCC

Monsters beschikbaar voor een proef op de som!

Natuurlijke supplementen voor het verbeteren van de weerstand en gezondheid van de veehouderij.

Holland Feed Support,
NCC - Natural Carbon Clay



Duurzame Biologische Veehouderij en Milieunieuws
Geselecteerd door:
Randstad Nieuws Voor Mens, Dier en Milieu voor een DUURZAAM RENDEMENT


Hoe verhoog ik de weerstand van mijn koeien?

Koeien met veel weerstand zijn minder vatbaar voor mastitis. Maar hoe verhoog je die weerstand en hoe weet je of een koe te weinig weerstand heeft? Hierbij tips en adviezen voor het verhogen van de weerbaarheid van uw koeien.




Wilfried van Straalen, onderzoeker: Droogstand belangrijkste voorbereiding lactatie

Wilfried van Straalen.Een goede lactatie begint in de droogstand, aldus Wilfried van Straalen van Schothorst Feed Research. Deze periode is de voorbereiding op de lactatie en vraagt net zoveel aandacht als hoogproductieve koeien. Maar krijgen droge koeien deze aandacht ook? Hij adviseert droge koeien zoveel mogelijk ruwvoer te laten opnemen met zo min mogelijk energie. Denk aan kuilgras met 800 VEM en ook stro past in zo'n rantsoen. De koeien moeten veel pensvulling hebben om na het kalven weer heel snel veel voer te kunnen opnemen. Dan starten ze de lactatie het best. Met een rantsoen van gras, mais, stro en droogstandmineralen is een farr off groep het beste af. 2 weken voor het kalven vervang je een gedeelte van het rantsoen door melkveevoer en wat krachtvoer. Dan krijgen ze meteen weer meer energie voor die laatste twee weken en raken ze gewend aan het rantsoen van de melkkoeien.




Dick de Lange, dierenarts: Koe met weerstand vangt klappen op.

Koeien met een goede weerstand functioneren goed, zijn gezond en kunnen klappen opvangen, die virussen en bacteriƫn uitdelen. Wanneer de weerstand onvoldoende is, heeft de koe haar energie nodig om al deze 'aanvallen' af te weren en dat betekent minder energie voor voeropname, vertering en melkproductie.

Een goede weerstand kan je aan de koe zien. Ze heeft dan een mooie glanzende vacht waar geen oud haar meer inzit. Een koe die zich goed voelt, verzorgt zichzelf ook goed.

Een goede weerstand begint in de droogstand. Geef koeien een speelwei of een zandbak zodat ze kunnen bewegen. Zorg ervoor dat ze niet afvallen. Een halve punt verlies aan conditie betekent minder weerstand en problemen met gezondheid en vruchtbaarheid.




Ruth Bouwstra, onderzoekster: Vitamine E: overdaad schaadt

Veeteelt-Ruth Bouwstra. De vitamine E status van de Nederlandse koe is de afgelopen jaren gestegen. Was de bloedwaarde van de Nederlandse koe in 2005 nog 7,5. In 2008 was het al 15,9. Het betekent dat veel koeien geen tekorten meer hebben, wat in het verleden nog wel eens zo was. Uit de vitamine E proef die we met het UGCN hebben uitgevoerd blijkt dat koeien die daaroverheen nog weer extra vitamine E kregen, te hoge vitamine E gehaltes in het bloed en meer last van klinische en subklinische mastitis hadden. Check daarom eerst de status op het bedrijf voordat u meer vitamine E gaat voeren.




Kees Peeters, dierenarts: Voorkom melkziekte, dan voorkom je problemen...
Of de droogstand succesvol was meten veel veehouders af aan de productie of de mate waarin koeien voer opnemen. Maar eigenlijk moet je kijken naar de gezondheid en vruchtbaarheid van de dieren, dus zeg maar de weerstand. Melkziekte is dan het belangrijkste om te voorkomen. Veel koeien met melkziekte worden niet eens opgemerkt door veehouders, de zogenaamde subklinische gevallen, en die kosten nog het meest. Dieren met melkziekte hebben een veel grotere kans om aan de nageboorte te blijven, slepende melkziekte op te lopen en bijvoorbeeld ook mastitis. Na de droogstand is het zaak de lactatie zo rustig mogelijk op te starten. Niet teveel eiwit voeren dus en streven naar een persistente productie. Vooral aan het begin van de lactatie waarbij de koe net als een motor van stilstand vol gas gaat, denken veel veehouders dat ze de koe ondersteunen met een snelle toename van krachtvoer na afkalven. Wanneer je juist dan de motor (pens) maximaal belast met krachtvoer gaat het mis. Koeien die meteen een 'jas' uittrekken krijgen anders ook weer problemen met gezondheid en vruchtbaarheid.




Hessel Agema, veehouder in Kollumerpomp: Kijken, ruiken en nog eens kijken

Agema_K-pomp Koeien managen doe je niet vanaf papier. Natuurlijk leveren grond- en gewasmonsters noodzakelijke informatie en valt er ook veel af te lezen uit de MPR, maar de belangrijkste signalen komt van de koeien zelf. Zitten ze mooi in het haar, zijn de pensen goed gevuld en is de mest niet te dik of te dun. Ruik de kuil en de mest! Voeren voor weerstand betekent terug naar de basis. Dus genoeg structuur, snelle en langzame koolhydraten en eiwit. Het gras moet gevarieerd zijn. Natuurhooi is bij onze koeien die meer dan 12.000 kilo melk produceren ook nog heel belangrijk. Variatie zorgt ervoor dat koeien meer opnemen. Weidetypen geven minder opbrengst, maar wel meer kwaliteit in eiwit en structuur. Onze 90 melkkoeien gaan zoveel mogelijk de weide in. De kracht van vitamine Z, de zon, wordt onderschat.


Nieuws selectie:

Duurzame Veehouderij Biologisch nieuws van Holland Feed Support met NCC - Natural Carbon Clay / koolstofkringloop.



Selected by:
Randstadnieuws/News selectie:
weerstand koeien verbeteren

BRON UGCN publicatiesBron UGCN publicaties



Randstad Nieuws/News
info@Randstadnieuws.nl

Meld nieuws