Groene Tips Zonne energie Solar energy

Duurzaam woningen aanpassen TU Delft winnaar

-





TU Delft wint internationale prijs met oplossing voor verduurzamen van rijtjeshuizen






Hoe kunnen we bestaande steden grootschalig verduurzamen en bewoners meer bewust maken van hun energiegebruik? Dat heeft het studententeam van de TU Delft laten zien tijdens de Solar Decathlon 2014, een internationale universitaire wedstrijd voor duurzame bouw, die de afgelopen twee weken plaatsvond in Versailles. Met de Delftse inzending Prêt-à-Loger, Home with a skin, eindigde het team van de TU Delft op de derde plaats. Het Italiaanse team werd eerste.


Het Delftse team heeft heel bewust gekozen voor het verduurzamen van een bestaand jaren �60 rijtjeshuis in plaats van een nieuw huis te ontwerpen. Dit deed het team door het aanbrengen van een tweede huid waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze constructie kan het huis helemaal op zonne-energie draaien en heeft geen gasaansluiting meer. Door te kiezen voor het aanpassen van een oud rijtjeshuis liet het team zien hoe bestaande woningen, waarvan er alleen in Nederland al 1,4 miljoen zijn, kunnen worden getransformeerd naar energieneutraal. Daarmee hebben de studenten een realistisch concept neergezet en onderscheidt dit huis zich van de nieuwbouw- of optopwoningen (woningen met een opbouw) die de andere 19 universiteiten hadden neergezet.

1e prijs voor Duurzaamheid en Communicatie & Sociaal Bewustzijn

De winnaar van de Solar Decathlon werd bepaald aan de hand van tien competitieonderdelen. Het Delftse team kreeg zowel de eerste prijs voor Communicatie & Sociaal Bewustzijn als voor Duurzaamheid. Daarnaast wonnen ze de tweede prijs op het onderdeel Energie-efficiëntie tevens kregen ze extra punten voor Constructiemanagement & Veiligheid.

Opening op de campus in Delft

De studenten en de medewerkers van TBI Holdings demonteren het huis nu weer om het voor de derde, en voorlopig laatste keer, op te bouwen op de campus van de TU Delft als onderdeel van the Green Village. Op maandag 25 augustus opent minister Blok (Wonen) het huis in Delft.

Duurzaam is vooral prettiger

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en hoofdbegeleider van het team: De duurzaamheidsuitdaging van de toekomst zit in het verbeteren van de gebouwen die er al zijn en het veranderen van ieders persoonlijk gedrag, waarbij ieders leefkwaliteit verbetert. Met ons huis hebben we laten zien hoe een typisch Nederlands (Noordwest-Europees) woontype energieneutraal kan worden gemaakt. Daarnaast wilden we laten zien hoe we de levens van mensen kunnen verbeteren met een ruimer en comfortabeler huis en door een fraaie duurzame tuin met lokale materialen en planten. In Versailles hebben we tegelijkertijd geprobeerd bezoekers en andere teams meer bewust te maken van een duurzamer leefstijl (bijv. door naar de locatie te fietsen en ongemerkt veganistische maaltijden aan te bieden). We wilden laten zien dat we in alles duurzaam kunnen zijn en dat dit nog prettiger is ook.

Energiesprong

Het Delftse team wordt ondersteund door Energiesprong. Energiesprong is het Innovatieprogramma dat Platform31 tot eind 2014 uitvoert in opdracht van het ministerie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Energiesprong is aanjager voor de beweging dat op korte termijn zo veel mogelijk huizen en gebouwen in Nederland gerenoveerd worden naar energieneutraal. Programmaregisseur Jan-Willem van de Groep: Heel mooi om het concept Prêt-à-Loger op een internationaal podium te laten zien. Hiermee laat Nederland zien dat we met innovaties in staat zijn om juist bestaande huizen in één klap naar energieneutraal te verduurzamen. En bestaande huizen hebben we in Europa heel veel, dus dat is een belangrijke stap voor het verduurzamingsvraagstuk.

Energiesprong is o.a. initiatiefnemer van de Stroomversnelling en van de campagne en het TV programma Ons Huis Verdient Het, om wonen zonder energierekening bij een groot publiek bekend en populair te maken. De eerste serie wordt herhaald vanaf 6 juli 8 weken op zondag om 16.30 uur op RTL4.

Randstad nieuws beleggers Nieuws Randstad News
Randstad News Nieuws click here

Meld nieuws